Logo
Viva el España – Ezt elmondani nem lehet, ezt látni kell!
2015.08.21.

Viva el España – Ezt elmondani nem lehet, ezt látni kell!

Szerző:

Egy cseppnyi magyar lélek Spanyolország szívéből

Spanyolország a művészetek, a kultúra, a zene, az építészet, a bikaviadalok és az óriási fiesták hazája.

Utazásunk első állomása a fővárosba vezetett Madridba, amely több mint 3 és fél millió lakost számlál. Első napunk a művészetek fővárosában a Városháza (Palacio de Cibeles), az Alcalá kapu (Puerta de Alcalá), valamint a művészet arany háromszögének felfedezésével indult. A Városháza leglátványosabb pontja a kilátó terasz, melyre kiérve látjuk az egész fővárost, amely rengeteg segítséget nyújt a város felfedezésében és mindössze 2€ a belépő.

Következő napunk a Cuatro Torres Business Area nevezetű Ipariparknál kezdődött. Ebben az üzleti negyedben állnak Spanyolország, valamint az Európai Unió 3., 4., és 5. legmagasabb épületei. Az Európa kapuja (Puerta de Europa) érdekes látványt nyújt, mivel a világon először épült ferde felhőkarcolók, amelyek dőlésszögei 15 fokosak. Utunkat folytatva megérkeztünk a Real Madrid focicsapatának szentélyéhez, a Bernabeu stadionhoz. Aki egyszer Madridban jár, annak ajánlatos eljönnie ide. A stadiontúra, a hazai-, valamint a vendégcsapat öltözőibe való betekintés, a kispad kényelmes székeinek kipróbálása, felejthetetlen emlékeket hagy az emberben. A modern technológia segítségével óriási élményekkel lesznek gazdagabbak, akik ide ellátogatnak, mivel interaktív módon ismerhetik meg a csapat történelmét és jövőképét.

Harmadik napunk Madrid díszes és előkelő utcáján, a Gran Víán indult, melynek végén található a Metropolisz nevezetű épület. Tornyát 24 karátos arany borítja. A Puerta del Sol, egy elliptikus alakú Napkapu tér, ahol megtalálható a nulladik kilométerkő is, ami Spanyolország képzeletbeli, csaknem valóságos középpontja. A nap csúcspontját a Debod temlom nyújtotta, ugyanis sötétedéskor kivilágítva ez az ókori egyiptomi templom festői látképet nyújt. Utolsó napunk nagy részét a Buen Retiro parkban töltöttük, ahol békés környezet fogadja a turistákat és egy mesterséges tó, amelyen csónakázni is volt alkalmunk. Meg kell említenünk, hogy Madridban, nagyon nehéz volt találni angolul értő személyt, továbbá, az éttermekben csak spanyolul voltak feltüntetve az ételek.

Utazásunk következő állomása, Spanyolország második legnagyobb városa és Katalónia fővárosa, Barcelona. Az itt eltöltött 5 nap alatt, sikerült ellátogatnunk a főbb nevezetességekhez, mint például a La Sagrada Familia – A Szent Család Temploma. Gaudi élete fő művének tekintette, 15 évet csakis a templom építésének kivitelezésével töltötte. A templomba belépve, hatalmas beltér fogad és a mozaik üvegeken beszűrődő fény a látványt az egekbe emeli. A Güell park, amely az egyik leghíresebb parknak számít a városban, óriási méretekkel büszkélkedik. Ha látni szeretnénk az érdekességeket, kikell nyitni a pénztárcánkat. A La Rambla, amely Barcelona fő sétálóutcája megtelik helyi lakosokkal és turistákkal egyaránt. Az utcán végig sétálva az embert kellemes érzések ejtik rabul.

A további napokban ellátogattunk Barcelona diadalívéhez, a Ciutadella parkba, itt találkoztunk egy magyar párral, akik már több, mint 5 hónapja élnek a Földközi-tenger legnagyobb városában és gyerekek szórakoztatásával foglalkoznak. Hosszas beszélgetés után utunk a tengerparthoz vezetett, amely esténként, de legfőképp a délutáni szieszta idején megtelik élettel. A bárok, éttermek nyújtotta hangulat és a végeláthatatlan tenger mesteri ötvözése magával ragad minden ide ellátogatót. Semmi esetre sem szabad kihagyni a Montjuic hegy csúcsán található Castell de Montjuict, ahonnan festői kilátás nyílik Barcelónára. A hegy lábánál terül el az Olimpiai falu, amelynek szimbóluma a fantasztikus látványt nyújtó montjuici adótorony.

A városban eltöltött napjaink egyik meghatározó élményét a Camp Nou stadion felfedezése után élhettük át. A stadiontól nem messze található a Futballárium Barcelona nevezetű, 100%-ig magyar tulajdonú nemzetközi futball bár- étterem. Egy cseppnyi magyar lélek Spanyolország szívében. Belépve elállt a lélegzetünk, végre egy kicsit “haza” értünk. Igazi magyar fogadtatásban volt részünk, valamint ízelítőt kaptunk a helyi húsos ételekből professzionális felvezetés kíséretében. Végül magyaros ételekkel zártuk a menüsort. Kellemesen eltöltött 2 és fél óra alatt, rengeteg élménnyel és történettel gazdagodtunk vendéglátóinknak köszönhetően. Tapasztalataink alapján Barcelonában az emberek sokkal készségesebbek, érezhető, hogy jobban fel vannak készülve a turisták igényeire.

Az itt elmondottak töredéke a rengeteg élménynek, a többiről meséljenek a képek.

Lukács Mária, Kádek Péter
Kádek Péter


Címkék: , , , ,
Ne maradj le az új beszámolóról, IRATKOZZ FEL! Mi értesíteni fogunk.