Logo
MARIBOR – Egy kis szlovén valóság
2016.06.03.

MARIBOR – Egy kis szlovén valóság

Szerző:

Szlovénia már régóta rajta volt a bakancslistánkon. Mondhatni, hogy egy ugrásra van tőlünk. Az oda utazó mindenképp megtalálja a neki valót, mind természeti és kulturális értelemben. Egyértelmű volt számunkra is, hogy 2016 nyarát egy szlovén túrával kezdjük. Ez a kaland a „nagy szabadságvesztés“ jegyében telt ( egy jó barátunk esküvőre készült), így aztán volt mindenféle program, ami ilyenkor kell, hogy legyen. A főhadiszállásunk a Bledi-tó vonzáskörnyezetében volt berendezve.

Mielőtt Bledbe értünk volna, mindenképpen érinteni akartuk Maribor városát. Egy nagyon hangulatos és nyugodt város, annak dacára, hogy a második legnépesebb város Szlovéniában. Regenerációra abszolút alkalmas, hogy kipihenjük az eddig megtett kilométerek fáradalmait. A középkori városmaggal rendelkező óváros lenyűgöző, ahol kávézók és éttermek váltják egymást. Szépségéhez nagyban hozzájárul a Dráva folyó is. A lakosok fejlett ökológiai hozzáállással az ipari tradíciók ellenére sikeresen tisztítják a folyó vízét és zsilipeit. A helyi lakosok nagyon vendégszeretőek, így ha el is tévednénk, gond nélkül segítenének az útbaigazításban.

Mariborban egy laza fél napot töltöttünk. A legjobb benne, hogy viszonylag kis területre koncentrálódnak azon épületei, melyeket érdemes megnézni – a szegedi dómra hajazó Ferences rendi templom és kolostor, Városháza, Maribori vár és a Főtér.

Miután bőségesen megebédeltünk és besétáltuk a belvárost, nem maradt más hátra, hogy utunk tovább folytatódjon Szlovénia belsejébe.

Borka Zoltán


Címkék: , ,
Ne maradj le az új beszámolóról, IRATKOZZ FEL! Mi értesíteni fogunk.