Logo
Tokiói mozaik: Kalandok a felkelő nap országának fővárosában
2024.02.07.

Tokiói mozaik: Kalandok a felkelő nap országának fővárosában

Szerző:

Tokió Japán közigazgatási, kulturális, pénzügyi, kereskedelmi és oktatási központja. Látnivalókból van elég, a buddhista templomoktól és sintoista szentélyektől kezdve a nemzeti parkokon át egészen a manga-világig és a játéktermekig. Tokió a világ legnépesebb városa (a World Population Review szerint) több mint 37 millió lakosa van, népsűrűsége 6 158 fő/km2. Nehéz ezt elképzelni valakinek, aki egy olyan országban él, ahol 110 fő/km2 a népsűrűség. Tokióban viszont megoldják: nagyon jól kialakított az infrastruktúra és a tömegközlekedés, az építkezés vertikális, a szobák szűkek és az emberek szerények.
A felkelő Nap országa fővárosának nyugati részén elhelyezkedő Shinjuku egy hatalmas csomópont, amelyben minden megtalálható: turisztikai látnivalók, vásárlási és étkezési lehetőségek, felhőkarcolók, valamint egy óriási éjszakai szórakozónegyed. Shinjuku állomását a Guinness-rekordok könyvébe is bejegyezték, mivel átlagosan napi 3,5 millió ember használja, így messze a világ legforgalmasabb közlekedési csomópontja. Shinjukuben található a Shinjuku Chuo Park egy kisebb szentéllyel, a Tokiói Városháza és a Sinjuku Gjoen Nemzeti park/kert. A Shinjukui éjszakai élet, illetve a helyi japán konyhai kultúra fontos megállóhelyei közé tartozik az Omoide Yokocho (magyarul az “emlékek útja”) kis helyi éttermei. Ezek az olcsó éttermekkel szegélyezett szűk utcák éppen úgy néznek ki, mintha a második világháború előtti Tokióba csöppennénk. Az éjszakai élet következő fontos megállója a Kabukicho szórakozó, illetve piros lámpás negyed valamelyik klubja. Ezt a negyedet gyakran nevezik úgy, hogy „A város amely nem alszik“. Számtalan hoszt és hosztesz klub, karaoke bár, étterem és éjszakai klub székhelye. A negyedben minden út egy óriási komplexumhoz vezet, mely fölött megpillantást nyer Godzilla feje. Abszurditását tekintve tökéletesen beleillik a helyszín miliőjébe. Az éjszakát a Kabukicho közelében található keskeny sikátorokból álló Golden Gaiban érdemes befejezni. Ez a turistákkal teli néhány utca a szűk kis bárjairól ismert, amelyek a prostitúcióellenes törvény 1958-as teljes körű végrehajtásáig bordélyházként működtek, ami az oka annak, hogy ezeknek a bároknak három emelete van: Az első emeletet általában bárként, a másodikat a menedzser lakóhelyeként és a harmadikat pedig amolyan szerelmesek szobájaként használták.

Shinjukutől délre található Harajuku. Harajukuban helyezkedik el a város egyik leghíresebb szentélye, a Meiji-jingu szentély a nagy Yoyogi Parkban. A sintoista szentélyt Meiji császárnak és hitvesének, Soken császárnőnek szentelték és máig sokan tiszteletüket fejezik ki ezen a szent helyen, akár szakéhordók felajánlásával vagy épp egy imával, érmével. A Yoyogi parkból az út kivezet a Takeshita utcára, amely egy pálfordulat, ha az ember a nyugodt parkból egyenesen oda veszi az irányt. A Takeshita utca a japán tinédzser kultúra és divat nyüzsgő szíve.

Egy másik hatalmas csomópont Tokió nyugati oldalán, Shibuya, egy hatalmas, fiatalokat célzó negyed nagyszerű éttermekkel, bárokkal és bevásárlóközpontokkal. Shibuya a világ legforgalmasabb gyalogos átkelőjéről/kereszteződéséről híres (Shibuya Scramble Crossing), amely több filmben és sorozatban is megjelent már. A Shibuya átkelő minden irányból megállítja a járműveket, hogy a gyalogosok 2 percig eláraszthassák az egész kereszteződést. A nagy méretű reklámkijelzőkkel és hangszórókkal tarkított tér legjobban valamelyik közeli felhőkarcoló emeletéről vagy skydeckről élvezhető, ahonnan a gyalogos tömeg hangyaszerűnek tűnik. Tekintettel a nagy forgalomra és a reklámok mennyiségére, a Times Square-hez hasonlítják. A folyamatosan zsúfolt és hangos Shibuya állomásnál található az ismert Hachikō kutya szobra is. Csak néhány megállóra Shibuyától nyugatra található Shimokitazawa, a fiatal tokióiak hipszter szent földje, amelynek sokkal lazább és lassabb a hangulata. Ez a falu tele van vintage és second-hand boltokkal, kávézókkal, lemezboltokkal.

Aki Tokióban jár, nem hagyhatja ki a Tokiói császári palota negyedét, amely egy óriási zöld terület közvetlenül a város közepén. A császári palota Tokió központja és Japán szimbolikus szíve. Naponta kétszer ingyen körbe lehet járni a császári palota néhány belső utcáját, amelyet kőfalú vizesárkok és széles kertek vesznek körül, maga a császár rezidenciája viszont erősen őrzött.

A császári palotához közeli Ginza és a tokiói pályaudvar Marunouchi negyede tele van felhőkarcolókkal, exkluzív szállodákkal, éttermekkel és bevásárlási lehetőségekkel. Aki viszont a lokális Tokiót szeretné átélni, az innen az irányt a híres Tsukiji halpiacra veszi. Ez a halpiac Japán „ételvárosa”. Eredetileg a Tsukiji Market elsősorban a felvásárlókra összpontosult, de akkora kultusza lett, hogy a piacon lévő üzletek egy része megkezdte az áruk eladását a lakosság és a turisták számára is, így egy csomó fogyasztásra kész étellel is találkozhat az ember, kagylók, sushi, rákollók stb. Aki erre jár, az körülnézhet a közeli Kabuki-za színházban és a Tsukiji Honganji buddhista templomban is.

A város keleti oldalán fekvő, helyiek által “Akiba” néven ismert Akihabara az a hely, ahol Tokió „geek” lakosai és kíváncsi turisták hadai jönnek vásárolni elektronikai cikkeket, mangákat, anime figurákat és játékokat. Akiba a cseléd kávézóiról (Maid Café) is ismert, ahol a pincérnők szexin várják az ügyfeleket (mintha egy anime-ből ugrottak volna ki a cselédek vagy háziasszonyok), akiket mesternek hívnak, ezek viszont tényleg csak kávézók. Kétségtelenül Akibában található a legtöbb pachinko játékterem is és arcade játékközpont is. Legtöbbször minden emelet más geek élményt nyújt (egyes játéktermek akár hat emelet magasak is lehetnek), pl. purikura fotófülkék, arcade játékok, videojátékok, mangák, kapszulajátékok, anime figurák. A konzervatívabb utazóknak is ajánlatos ily játékközpontokat felkeresésni, mivel egyedül Akihabarában lehet átélni azily kultúrát (tippek: Animate, Mandarake Complex, Taito Station Akihabara). A közelben működik a Dawn Avatar Robot Caffee kávézó, ahol robotok szolgálnak fel, viszont nem mesterséges intelligencia működteti őket, hanem testi fogyatékkal élő emberek, akik távolról (otthonukból vagy kórházból) működtetik avatar-robotjaikat. A vállalkozás célja a társadalmi participáció új formájának megvalósítása a technológia felhasználásával.

Akihabarától északra található Ueno, amely egy viszonylag nyugodt negyed egy nagy parkkal, állatkerttel, néhány szentéllyel és templommal, a Tokiói Nemzeti Múzeummal és más múzeumokkal.

Ueno szomszédságában, Tokió északkeleti részén helyezkedik el Asakusa, amely a tradicionális Tokiót jelképezi („Old Tokyo”). Itt található Tokió leghíresebb és legrégibb temploma, a Senso-ji buddhista templom, amely több szentéllyel van körülvéve. Február 3-án lehetőség nyílt megtekinteni a Setsubun fesztivált a Senso-ji templomnál, ahol az Asakusához köthető híres személyiségek babot dobáltak és mulattak a templom körül. A Setsubun egy hagyományos babdobáló rendezvény, amelyet szentélyekben és templomokban tartanak szerte Japánban. A tél végét jelzi. A résztvevők általában azt kiabálják, hogy ” Démon kifele, szerencse befele!” (Oni va szoto, fuku va ucsi!), miközben babot dobnak. A babok jelképezik a ház szimbolikus megtisztítását a gonosz szellemek elűzésével, amik balszerencsét és rossz egészséget hoznak magukkal. Asakusa negyede alatt, csak egy lépcsőnyire a turisták tömegétől, Japán legrégebbi fennmaradt földalatti bevásárlóutcája, az Asakusa Underground Street rejtőzik. Az 1955-ben alapított Underground Street kapcsolódik az Asakusa metróállomáshoz. A földszintről a földalatti utca bejáratai meglehetősen nem feltűnőek és alig észrevehetők. Ez a föld alatti utca tele van boltokkal és éttermekkel.

Asakusában lehetőség van a turisták számára részt venni egy tradicionális teaszerteatás rövidített verzióján. A teljes, formális teaceremónia egy több órás rendezvény, japán hagyomány. A zöld tea elkészítésének és fogyasztásának ünnepélyes módja. A teaszertartás az Edo korszakba vezethető vissza. A szertartások fő praktizálói a korszakbeli szamurájok voltak, akik szellemi megtisztulást keresve a csatáktól elvonulva próbálták megtalálni önmagukat.

Rövid távolságra Asakusától nyugatra található a Tokyo SkyTree kilátó, amely 634 méterével a világ második legmagasabb épülete a világ legmagasabb tornya. A kilátóbeli felvonók körülbelül 50 másodperc alatt képesek felmenni 350 méterre. A kilátóból 70 km-es körzetbe ellátni.

Odaiba, a modern mesterséges sziget a Tokiói-öbölben, számos látogatónak örvend a teamLab Planets modern múzeumnak köszönhetően. A teamLab Planets egy olyan múzeum, ahol mezítláb járva, egész testtel belemerülhet az ember a hatalmas helyiségbéli műalkotásokba. Az alkotások változnak az emberek jelenlétében, elmosva az „én” és a művek közti határok érzékelését.

50 percnyire délre Tokiótól meg lehet látogatni Kamakurát, amely egy tengerparti kis város és nagyon népszerű turisztikai célpont. Kamakura, amelyet néha Kelet-Japán Kiotójának is neveznek, számos templomot, szentélyt és egyéb történelmi emlékeket kínál. Itt található például a Nagy Buddha szobor és ha tiszta az ég, látni Mt. Fuji-t is. Ezenkívül Kamakura homokos strandjai nagy tömegeket vonzanak egész évben, például a szörfözni vágyókat, mivel egész évben a tenger hőmérséklete nem csökken 15 fok alá.

Kanyicska Dóra


Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ne maradj le az új beszámolóról, IRATKOZZ FEL! Mi értesíteni fogunk.