Logo
Klasszikus hétvége Budapesten, karácsonyi köntösben
2016.12.19.

Klasszikus hétvége Budapesten, karácsonyi köntösben

Szerző:

Budapest kivételes helyet foglal el a magyar emberek szívében. Földrajzi fekvésében, természeti, kulturális és gasztronómiai gazdagságában Földünk leglátogatottabb városaival vetekszik. Szinte az év bármely évszakában érdemes akár egy hétvégére meglátogatni. Csalódást nem fog okozni, hiszen bárki megtalálja a városban azt amit keres. Hogy mi fér bele egy teljes hétbe, vagy egy klasszikus két napos városlátogatásba? Az bizony az utazó habitusától függ. Nekünk az a kivételes helyzet adatott meg, hogy a magyar fővárost egy évben többször is meg tudtuk lepni jelenlétünkkel, de maga a városnak is volt ehhez egy-két szava. Mindig valami újat mutatott arcából, soha nincsen az, hogy egyhangú lenne vagy unalmas. Advent utolsó hétvégéjén ismét eredeti arcát mutatta, hiszen tanúi lehettünk Európa egyik leghangulatosabb karácsonyi vásárának.

Hogy mi fér bele szűk két napba? (Na jó, nekünk most egy, mivel másnap hivatalosak voltunk Magyarország legnagyobb motivációs showjára). Elsősorban kell rugalmas tervezés, hogy tartalmasan tudjuk kihasználni az időt, majd szállás Budapest legjobban frekventált szállodáinak egyikébe, meleg öltözet és a felfedezés vágya, hogy valami újat tanulunk, esetleg tapasztalunk. Ha ezek az összetevők összeálltak, akkor garantáltan jól fogjuk magunkat érezni.

A mi esetünkben kora reggeli indulás otthonról, hogy időben a Keleti pályaudvarnál vegyük fel a város ritmusát. Gyors becsekkolás egy közeli és közkedvelt szállodában, majd egy késő reggeli kávé a “Világ Legszebb Kávéházában” a New York kávéházban. Pazar belső tere lenyűgöző. Egyúttal művelődéstörténeti jelentősséggel is bír, hiszen irodalmi és művészi asztaltársaságok színesítették a kávéház kultúrhistóriáját. Finom kávé, egy exkluzív és eredeti környezetben. Nagyszerűen megalapozta az egész napot.

A kávé után egy jóleső hosszabb séta következett a Szabadság térig, majd onnan az Országházig. Útközben forralt italkülönlegességekkel tartottuk melegen lelkünket. Hömpölygő emberek, a kürtöskalács és forralt bor illata meghatározta ottlétünket. Az Országház és a Hősök tere közti távolságot metró segítségével tettük meg, mivel időre szerettünk odaérni a Fővárosi Nagycirkusz előadására. Gyerekzsivaj fogadott minket, teltházas, közel három órás előadás keretén belül. Volt itt minden, ami cirkuszba kell – kubai repülőakrobaták, ukrán és orosz fellépők, akik hihetetlen profizmussal mutatták be produkciójukat.

Az előadás után séta a Hősök teréhez, majd onnan ismét metróval vissza az Országházhoz. Gyönyörű kivilágítás, rögtönzött énekkórus fogadott minket. Mivel estére eléggé lehűlt a levegő, így aztán nagyobb dózisokban kellett a forralt bort magunka önteni. Az étvágy is megjött, így aztán a Vörösmarty térre mentünk, ahol aztán igazán pezsgett az élet. Advent idején ezen a téren csúcsosodik ki Budapest karácsonyi vására. Miután jóízűen a vacsora is meg volt ez igazi magyar sült kolbász formájában, tettünk egy kitérőt a Szent István Bazilikához is. Fényjáték a bazilika épületén, forralt bor a kézben – szép zárás lehetett volna a szombati napnak. De vacsora után járt nekünk a desszert is! Így aztán a nap végére még megtiszteltük “kedvenc“ éttermünket a Komédiást. Élő zene, somlói galuska és egy jó pofa sör jellemezte ottlétünket, hogy aztán könnyebben menjen az álomba szenderülés.

A szállásra éjfél környékén értünk vissza. Készültünk a vasárnapra, hiszen egy egész napos program várt ránk. Reggeli utunk a Papp László Budapest Sportarénába vezetett. Több mint tízezer, tele pozitív energiával lévő ember lepte el az ülőhelyeket, hogy figyelje Szabó Péter minden szavát. Egy őszinte motivációs előadás volt, ahol ismét sokat tanultunk. Az ott hallottakat produktívan fel tudjuk használni, segítve ezzel a mindennapjainkat.

Vasárnap késő este értünk haza. Fáradtan, de tartalmasan kihasználtuk az időt. Többek között így is kinézhet egy budapesti hétvége. Nekünk így sikerült, mert így terveztük, mert nekünk Budapest így csodás.

Borka Zoltán
Kádek Péter


Címkék: , , , ,
Ne maradj le az új beszámolóról, IRATKOZZ FEL! Mi értesíteni fogunk.